Toilet wel of niet in de badkamer?

In een badkamer hoort sowieso een wastafel, douche of bad. Maar wat doe je met het toilet? Is het handig om deze in de badkamer te plaatsen of juist niet? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je optimaal van de badkamer kan genieten.

Het lijkt in eerste instantie logisch om het toilet in de badkamer te plaatsen: zo heb je al het sanitair in een ruimte. Maar als je een krappe badkamer hebt of met meerdere personen in een huis woont en één toilet deelt, kan het juist raadzaam zijn om deze apart te hebben. De ideale oplossing hangt helemaal af van jouw wensen, de waterleidingen en de beschikbare ruimte in de badkamer.

Een kleine badkamer

Met een kleine badkamer is het plaatsen van een douche al passen en meten, laat staan dat het toilet ook nog aangesloten moet worden. In een kleine badkamer is het handiger om het toilet apart te plaatsen. Niet alleen om ruimte te besparen, maar ook vanwege de hygiëne en de toegankelijkheid van het toilet.

Mocht je geen aparte ruimte hebben voor het toilet of als er geen aparte waterleidingen mogelijk zijn, dan moet je de ruimte in de badkamer zo efficiënt mogelijk gebruiken. Ruimtebesparende oplossingen zijn bijvoorbeeld een medicijnkastje met spiegel, een wastafelkast met meerdere lades en het combineren van een douche en bad in één. Ook het plaatsen van een elektrische radiator is een aanrader omdat deze ook gebruikt kan worden als ruimtedeler. Dankzij de WTW installatie (warmteterugwinning) is het ook nog eens zuinig qua energie. Zo creëer je op een duurzame manier een douche en wc gedeelte.

Meerdere huisgenoten

Woon je samen met je partner, kinderen en/of een groep huisgenoten? Dan is het zeker aan te raden om het toilet apart te plaatsen. Een ochtendroutine vindt vaak plaats in de badkamer: douchen, scheren of make-up aanbrengen is daar toch het meest praktisch. Tijdens zo’n ritueel wil je niet gestoord worden omdat iemand gebruik wil maken van het toilet. Daarnaast is het ook wel zo hygiënisch om deze apart te plaatsen en wel zo handig als er bijvoorbeeld buikgriep heerst. Een horrorscenario, maar toch wel iets om bij te na te denken.

Voordelen van een toilet in de badkamer

Natuurlijk zijn er ook een hoop voordelen aan het plaatsen van een toilet in de badkamer. Alles is beschikbaar in één ruimte en de badkamer is vaak een stuk warmer dan een aparte wc-ruimte. Het bespaart ook een hoop kosten, zoals verwarming, elektriciteit of waterleidingen. Ook kan het een veiliger gevoel geven als je je kinderen net zindelijk wil maken. Je kunt zo de kinderen gemakkelijker in de gaten houden en ongelukjes voorkomen.

Kortom: het plaatsen van een toilet in de badkamer heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat de badkamer past bij jouw wensen.

Goed voorbereid op het stevige kluswerk

Als je gaat verbouwen in je eigen woning, moet je daarvoor de nodige voorbereidingen treffen. De ene verbouwing is de andere niet, en dat betekent dat je voor iedere klus de juiste maatregelen moet nemen.

Wat ga je doen?

Waar voor de een het schilderen van een muurtje al een flinke klus is, gaan bij de ander de ogen pas stralen als er minimaal gesloopt en geboord moet worden. In beide gevallen is het van belang dat je je goed voorbereidt op de klus die op je wacht, en zo voorkomt dat je jezelf of je woning beschadigt.

Als het gaat om schilderen, dan is het vooral belangrijk om de boel goed te beschermen. Je wilt niet dat er verf terechtkomt op je vloer of meubels, dit valt tenslotte vaak lastig of zelfs helemaal niet te verwijderen. Haal dus zoveel mogelijk meubels weg op de plek waar je aan de slag gaat, en bedek dat wat overblijft en de vloer met goed afdekzeil. Als je dit zeil al eerder hebt gebruikt, check je natuurlijk eerst even of er geen gaten in zitten: dat zou zonde zijn.

Jezelf hoef je niet per se te beschermen tegen de verf, uiteindelijk was je het wel van je huid en uit je haar, maar handig is het wel. Door te kiezen voor kleding die na de verfbeurt weg mag, of die je alleen tijdens het klussen draagt, bijvoorbeeld een stevige Carhartt overall, neem je een groot deel van het probleem al weg. Je haar kun je beschermen door een petje te dragen en je handen eventueel met handschoenen.

Stevige klussen: zorg voor je veiligheid

Waar het bij lichte klussen er vooral om gaat om ongemak en extra werk te voorkomen, dien je bij zwaardere klussen bij het voorbereiden ervan vooral te letten op je veiligheid. Ga je aan de slag met stoffen of materialen die schade aan je ogen kunnen veroorzaken, dan draag je een veiligheidsbril. Ga je schuren of slopen, dan valt een stofmasker aan te raden. En ga je met zware spullen sjouwen, dan kunnen bijvoorbeeld Grisport werklaarzen geen kwaad. Het lijkt misschien overdreven om deze bij een klus binnenshuis te dragen, maar iedereen die wel eens iets uit zijn handen heeft laten vallen tijdens een verbouwing, weet dat dit niet zo is: landt het op je voet, dan heb je minimaal heel veel pijn, en eindig je met een beetje pech op de eerste hulp. Ook je kleding pas je natuurlijk aan aan je klus. Geen brandbare materialen als er een vlam aan te pas komt, en broeken met verstevigde stukken op de knie als je veel op de grond zal zitten. Zo zorg je ervoor dat je jezelf zo goed mogelijk beschermt.

 

 

Weet u hoe het eraan toe gaat in een fabriek?

Wie wel eens langs een grote fabriek rijdt, of er beelden van ziet op tv, vraagt zich vast wel eens af hoe het er daar van binnen uitziet. Hoe is het ingericht en vooral ook, hoe kan het dat alles daar zo vanzelf lijkt te verlopen? Hoe wordt ervoor gezorgd dat alles veilig is, en hoe weet iedereen die er werkt in vredesnaam wanneer er op welke knoppen gedrukt moet worden?

Allemaal unieke installaties

Vrijwel geen fabriek is hetzelfde. Hoe de binnenkant eruitziet hangt sterk af van wat er precies geproduceerd wordt. Een fabriek waar bijvoorbeeld voedingsmiddelen worden geproduceerd, hebben een hele andere inrichten, en moeten aan heel andere eisen voldoen dan een fabriek waar automaterialen worden vervaardigd.

Gaat het om voedingsmiddelen, dan is het vooral van het grootste belang dat er hygiënisch en veilig wordt gewerkt. Het is ondenkbaar dat er voedingsmiddelen in het productieproces door lekkage worden vervuild met de producten die op andere productielijnen worden vervaardigd, of zelfs met olie of andere vloeistoffen uit de machines zelf. Een goede afdichting binnen de installaties is hier dus van het grootste belang. Buizen worden met elkaar verbonden met behulp van o-ringen. Deze zijn gemaakt van een zachter materiaal dan de buizen zelf, zodat zij iedere vrije millimeter die in de koppeling aanwezig kan zijn opvullen en lekkage kan worden uitgesloten. Door het gebruik van de juiste eindkappen wordt ervoor gezorgd dat buizen en leidingen ook aan het einde van hun lengte niet kunnen gaan lekken.

Veiligheid staat voorop

Alhoewel een fabriek voor een buitenstaander een onoverzichtelijke hoeveelheid buizen, banen en installaties is, heeft alles en iedereen een heel duidelijke functie. Veiligheid is in fabrieken over het algemeen aandachtspunt nummer 1. Niet alleen worden medewerkers zoveel mogelijk beschermd, denk hierbij aan beschermende kleding en schoenen, ook alle processen verlopen met behulp van zeer duidelijke veiligheidsprocedures die regelmatig worden getest. Zeker in fabrieken waar wordt gewerkt met potentieel gevaarlijke stoffen zijn de regels bijzonder streng en wordt er geen enkel risico genomen. Dit zorgt ervoor dat de kans dat het mis gaat niet alleen bijzonder klein is, maar ook dat wanneer er toch een incident plaatsvindt, het voor iedereen precies duidelijk is wat er moet gebeuren om een ramp te voorkomen.

Niet alleen zijn alle medewerkers uitgebreid geschoold en geïnstrueerd op dit gebied, ook zie je dat hele grote bedrijven waar bijvoorbeeld met olie of benzine wordt gewerkt, een brandweer op het terrein heeft zitten. Eventuele storingen in de systemen worden continue gemonitord, zodat er zo snel mogelijk ingegrepen kan worden als er iets niet verloopt zoals het zou moeten.

 

Werkkleding hoeft echt niet saai en ouderwets te zijn

Wanneer je voor je werk speciale kleding moet dragen, ben je daar misschien niet wild enthousiast over. De meeste werkkleding heeft nu eenmaal niet de reputatie trendy, fijn draagbaar en lekker comfortabel te zijn. Toch is dit gebrek aan enthousiasme in veel gevallen helemaal niet nodig. Ook op het gebied van werkkleding zijn er namelijk volop ontwikkelingen, die ervoor zorgen dat ezelfs steeds meer mensen zijn die hun werkkleding ook wel privé willen dragen.

Welk soort werkkleding heb jij?

Werkkleding heb je in allerlei soorten en modellen. Bij het woord ‘werkkleding’ denken de meeste mensen aan stevige kleding, die bijvoorbeeld in de bouw of bij andere fysieke beroepen wordt gedragen. Voor dit soort kleding is het ook de meest gebruikte term. Maar werk je in een heel ander soort beroep, dan heeft het woord ‘werkkleding’ voor jou misschien een hel andere betekenis. Misschien werk je wel als gastvrouw, en bestaat je werkkleding uit een nette combinatie van blouse met rok of broek. Of werk je als koerier of postbode, en is het vooral belangrijk dat je kleding je als zodanig herkenbaar maakt, en je drooghoudt als het regent. Werkkleding is er dus in allerlei verschillende vormen, en wordt vaak door een werkgever aangeleverd. Zo weet deze zeker dat al het personeel er netjes en vaak ook herkenbaar bij loopt, en kleding draagt die past bij de functie die moet worden uitgeoefend.

De grens vervaagt steeds verder

Als we kijken naar werkkleding die wordt gedragen bij fysieke arbeid, valt op dat de grens tussen werkkleding en vrijetijdskleding steeds meer begint te vervagen. Dat komt deels door de huidige modetrends, waar stoere, robuuste materialen en vormen een grote rol in spelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Grisport laarzen, dan zou een groot deel van de modellen ook prima in de vrije tijd kunnen worden gedragen; niemand zou raar opkijken. Dat de laarzen en schoenen een stalen neus hebben, tegen extreme warmte kunnen en een zool hebben die uitglijden voorkomt, zie je niet of nauwelijks aan de buitenkant. Dit soort laarzen privé dragen lijkt dus niet zo gek. Let echter wel op: andersom, dus privé schoenen op het werk dragen, is een minder goed idee. Ook al zien je laarzen er misschien min of meer hetzelfde uit, al de genoemde veiligheidsaspecten zie je er niet in terug!

Een Storvik werkbroek is eveneens een goed voorbeeld: prima model, en niet zo heel erg afwijkend van ‘normale’ broeken. Ook hier is echter goed over nagedacht, met extra stevige kniestukken en extra stevige naden, bijvoorbeeld.

Wat is een modelwoning?

Een modelwoning laat potentiële kopers zien hoe de woning er in de praktijk eruit zal kunnen komen te zien. De geïnteresseerden in een woning krijgen dan een beter beeld van hoe de woning ingericht kan worden en de ruimtes worden duidelijk zichtbaar. Projectontwikkelaars en makelaars richten steeds vaker een modelwoning in om de woning in de markt te zetten en zo de pluspunten van de woning te accentueren. Een aantal jaren geleden waren modelwoningen vooral te vinden bij de projectontwikkelaars op het eigen terrein, tegenwoordig zijn modelwoningen ingericht in de woonwijk waar de nieuw te bouwen huizen worden gesitueerd.

Dit wordt gedaan omdat geïnteresseerden een volledig beeld te geven van hoe de woning in de wijk komt te staan en hoe de wijk er zal komen uit te zien naar dat de bouw afgerond is. De modelwoningen worden over het algemeen altijd stijlvol ingericht met neutrale meubels om een zo’n goed mogelijk beeld te geven van de woning. De meubels worden door de projectontwikkelaar of de makelaar gehuurd bij een meubelverhuur bedrijf.

Het huren van de meubels is vele malen voordeliger dan wanneer een volledige inrichten moet worden aangeschaft voor een korte periode. Wanneer de modelwoning verkocht wordt zullen de meubels dan ook allemaal verwijdert worden door het meubelverhuur bedrijf, tenzij de koper(s) van de modelwoningen het huurcontract voor het meubilair wil overnemen zodat de modelwoning direct bewoonbaar is. Het huren van meubels heeft veel voordelen en het is veelal voordeliger dan wanneer een hele inrichting voor een woning aangeschaft moet worden

Verminder CO2 uitstoot in je huis

Iedereen weet inmiddels dat uitstoot van CO2 slecht is voor onze milieu. Tegenwoordig kun je ook uitrekenen hoeveel CO2 uitstoot je hebt met je eigen huis. Bij milieu centraal kun je door middel van gegevens invoeren er achter komen hoeveel je uitstoot. Een gemiddelde huishouder stoot ongeveer jaarlijks 8 ton CO2 uit. Bij deze gemiddelde zijn wel de vervoersmiddelen mee gerekend. Naast deze cijfers stoten we ook nog eens 15 ton aan indirecte CO2 uit deze zijn voor voeding en kleding die door machines zijn vervoert en met machines gemaakt zijn. Er zijn een aantal handige tips die de CO2 een stuk kan verlagen.

Isoleer je woning

Zorg dat alles goed is geïsoleerd in je huis. Het is zonde van je energie als er veel warmte verloren gaat. Er valt vooral veel winst te behalen bij je ramen. Als je nog enkelglas hebt kost je het enorm veel energie om je huis warm te houden omdat alles verloren gaat door de kou die via je ramen naar binnen komt.

Zet verwarming lager

Wij hebben de luxe om temperatuur in je woning op elke gewenste hoogte in te stellen. Alleen is het altijd nodig om op bijvoorbeeld je verwarming 22 en 25 graden in te stellen. Om tijdens de winter in een T-shirt in je woonkamer te zitten en verwarming op 25 graden te zetten kost enorm veel energie. Elke graad dat je verwarming lager zet scheelt namelijk 30% CO2 uitstoot. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de ideale temperatuur 18 graden. Daarbij zijn nog niet eens de kamers mee gerekend waar er bijvoorbeeld geen verwarming aan hoeft. Kom je zelden in je kantoortje of zolder zet daar dan de verwarming lager of uit en sluit de kamer goed af.

Bespaar op elektriciteit

In veel huizen word nog gebruikt gemaakt van gewone gloeilampen. Deze verbruiken veel meer energie dan LED lampen of spaarlampen. Wanneer je dit allemaal aanpast kun je ongeveer 10% besparen op je CO2 uitstoot.

Ga eens met de fiets

Auto’s en scooters stoten veel CO2 uit. Wij maken overal erg makkelijk gebruik van een auto. Moeten we boodschappen doen 2 straten verder pakken we gemakkelijk de auto. Ga je naar een sportschool wat 5 km verderop zit pakken we de auto. Pak wat vaker de fiets, Nederlanders komen al gemiddeld te kort aan beweging dus hiermee pak je 2 problemen tegelijk aan!!

Voordelen van kunststof kozijnen

In de afgelopen jaren zijn kunststof kozijnen erg populair geworden. Dit komt namelijk omdat de technologie voor veel verbeteringen heeft gezorgd. Vroeger zagen de kunststof kozijnen er namelijk erg plastic uit. Tegenwoordig is het verschil tussen houten en kunststof kozijnen zo goed als niet meer te zien. Kunststof kozijnen kunnen namelijk identiek aan houten kozijnen ogen. Het PVC krijgt namelijk een andere structuur en kleur, waardoor ze bijna niet uit elkaar te houden zijn. Hieronder kom je meer te weten over alle voordelen van kunststof kozijnen.

Onderhoudsarm

Wanneer je kunststof kozijnen laat plaatsen, hoef je hier een lange tijd niet meer naar om te kijken. Kunststof kozijnen staan er namelijk bekend om dat zij erg onderhoudsarm zijn. Al het gedoe met schuren en schilderen is verleden tijd. Daarnaast is het schoonmaken ervan ook erg eenvoudig. Een simpel sopje en een doek eroverheen halen is al voldoende om de kunststof kozijnen schoon te houden.

Lange levensduur

Door het weinige onderhoud dat kunststof kozijnen hebben, gaan ze ook nog eens super lang mee. Veel langer dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Sommige kunststof kozijnen houden het maar liefst 50 jaar vol, wat voor lang plezier kan zorgen. Naast de lange levensduur zijn de kunststof kozijnen ook nog veiliger in geval van brand, in vergelijking met houten kozijnen.

Veel keuzemogelijkheden

Naast de gewone ramen hebben kunststof kozijnen ook veel andere uitvoeringen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld kiepramen. Dit is een mechanisme waarbij het raam naar binnen geklapt kan worden, waardoor een klein gedeelte van het raam opengaat. Zo zijn er een aantal mogelijkheden waarbij kunststof kozijnen op toegepast kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld: vaste ramen, draai/kiepramen of valramen. Kunststof kozijnen worden geleverd met standaard HR++ glas, maar er kan ook voor andere soorten glas gekozen worden.

Goede isolatie

Kunststof kozijnen helpen ook goed bij het isoleren van het huis. Kunststof kozijnen met dubbel glas isoleren een heel stuk beter dan houten kozijnen, die vaak enkel glas bevatten. Na de overstap van houten kozijnen naar kunststof kozijnen is de verbetering vaak ook in de energierekening te zien.

Prijzen

De prijzen van kunststof kozijnen worden in de meeste gevallen opgenomen in een offerte. In de kunststof kozijnen offerte staan vaak de werkzaamheden die gedaan moeten worden, inclusief een prijsindicatie. Het is verstandig om een expert langs te laten komen, zodat die een goede indicatie kan maken van de totale kosten.

Aan- of uitbouw plaatsen: onmisbare tips

De knoop is eindelijk doorgehakt: jullie gaan een aan- of uitbouw plaatsen. Direct komen
er een hoop vragen op je af. Is het nodig om vergunningen aan te vragen? Waar vind je
de beste aannemer? Welke fouten mag je echt niet maken? En bovenal: hoeveel gaat dit
je kosten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om van het plaatsen van
een aan- of uitbouw een succes te maken. Hierdoor kun je alleen nog maar genieten van
een hoop bouwgemak en het uiteindelijke resultaat.

Kiezen voor een aan- of uitbouw
Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een aan- of uitbouw. Allebei de opties
hebben zo hun voor- en nadelen. Het is hierbij belangrijk dat je bij jezelf nagaat wat je
wilt bereiken met de verbouwing. Wil je een beter lichtval in huis of wil je juist meer
leefruimte? Bepaal dat eerst voordat je een keuze maakt. Een aanbouw is over het
algemeen iets goedkoper dan een uitbouw, omdat de buitenmuren gewoon in tact
blijven. Als je echter kiest voor meer leefruimte, is het raadzaam om toch voor die
uitbouw te gaan.

Uitbesteden
Natuurlijk zal je heel veel werk moeten uitbesteden. Een aannemer belooft al snel dat hij
alles over bouwen weet. De kans is dan ook groot dat je al snel geneigd bent om direct
alles uit te besteden. Hij kan de vergunningen regelen, weet immers precies waar hij
over praat en komt betrouwbaar over. Dit is natuurlijk mogelijk, maar het is wel direct de
duurste optie. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de materialen online te kopen en om
zelf de vergunningen aan te vragen. Dit scheelt je al snel een hoop geld!

Wat kost een aan- of uitbouw gemiddeld?
Hoeveel een aan- of uitbouw kost hangt helemaal af van welke keuzes er worden
gemaakt. Als je zelf de materialen inkoopt zal de prijs ongeveer rond de 10.000 euro
uitkomen. De aannemer zal zelf prijzen hanteren voor de materialen, dit hangt dus
helemaal af van welke aannemer je gebruik maakt.

Werkplaats ontwerpen en inrichten

De ideale werkplaats heeft de juiste indeling, veiligheidsvoorzieningen, belichting en fysieke werkcomfort. Dit maakt de werkplek een uitstekende omgeving om in te werken en de productiviteit te verhogen. Het onderbewustzijn van werknemers wordt immers beïnvloed hierdoor en daardoor heeft een effectieve werkplaatsinrichting een goede invloed op de werkprestatie van het personeel.

Veiligheid

De inrichting van de werkplaats dient ook te voldoen aan het navolgen van de veiligheidseisen. Hier kan bij de werkplaatsinrichting rekening mee gehouden worden. Een goede plan van aanpak en voorbereiding is dan ook van belang.

Tips voor het inrichten van een veilige werkplaats

 • weet aan welke wettelijke eisen moet worden voldaan
 • zorg voor een ergonomische omgeving
 • gebruik uitsluitend veilig apparatuur om mee te werken
 • houdt rekening met extra voorzieningen tegen brand en calamiteiten
 • houdt iedereen op de hoogte van de eisen en regels

Ergonomie

De ergonomische werkomgeving houdt rekening met de mens en de belastbaarheid, zeker in een werkplaats. De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie definieert ergonomie als volgt:

“Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.”

Fysieke ergonomie werkplaats

 • manueel hanteren van machines
 • werkhoogte aan werkbanken
 • indeling van de hoogte bij kasten
 • goed werkende apparatuur
 • stabiele werkvloer (anti-slip)

Gezondheid ergonomie werkplaats

 • voldoende belichting (natuurlijk en artificieel)
 • stofvrije omgeving
 • goed geventileerde omgeving
 • voorzieningen in zittend en staand werk

Veilig apparatuur

De veiligheid bij het werken met apparatuur staat en valt bij hoe veilig de apparatuur is. Enerzijds door de juiste manier van gebruiken maar anderzijds ook de status van de apparatuur. De fabrikant hiervan moet dit altijd kunnen verantwoorden door middel van een handleiding, garantie termijn en eventuele waarschuwingen bij het gebruik ervan.

Ook het onderhoudt aan de apparatuur is van belang om de langdurigheid te waarborgen, maar dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Wanneer een apparaat een bepaalde termijn heeft overschreden aan geïndexeerde veiligheidswaarborg, dan moet deze vervangen worden.

Extra voorzieningen

Naast de ergonomische voorzieningen in materiaal en ruimtelijke indeling, moet gekeken worden naar voorzieningen bij brand en calamiteiten. Deze voorzieningen zijn vooral gericht op de aanwezigheid van herkenningspunten en instructies aan personen. Op deze manier is iedereen getraind en heeft kennis van:

 • wat te doen bij brand en calamiteiten
 • waar alle middelen zijn om mee te werken bij brand en calamiteiten
 • hoe deze middelen te gebruiken

Rekening houdend met al deze voorzieningen, moet dit nog wel opgenomen worden in het ontwerpen en fysiek installeren van de werkplaats. Zeker bij het inrichten en installeren van grote werkplaatsen heeft dit de hulp nodig van een specialist dat zich toelegt op het ontwerpen en inrichten van de werkplaats. Hiermee wordt rekening gehouden met elk facet bij de installatie van een werkplaats, de regels, wettelijke en ergonomische eisen en natuurlijk elke vorm van design dat specifiek is voor elke werkplaats.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen vinden steeds meer hun plekje in de samenleving. In bijna elke straat zie
je ze wel verschijnen. Zelf werd ik ook wel erg nieuwsgierig en liep ik al een tijdje rond
met het idee om zonnepanelen aan te schaffen. Uiteindelijk na het lezen van veel tips om
zonnepanelen te kopen ben ik overstag gegaan. Hieronder lees je alle voordelen die mij
geholpen hebben bij het maken van een beslissing.

Voordelen op financieel gebied
Door het gebruik van zonne-energie kan je op langer termijn veel geld besparen. Ze
spreken zelfs van een voordeel van ruim 6%. Als je bedenkt hoeveel rente je op dit
moment bijvoorbeeld zou hebben op een spaarrekening, kan je je voorstellen dat dit een
groot voordeel is.
De eenmalige kosten van het plaatsen van zonnepanelen bedragen gemiddeld 3000 euro.
Dit is inclusief de installatiekosten. Dat lijkt misschien een hoog bedrag om ineens uit te
geven, maar dit verdien je ook weer heel snel terug. De meeste mensen hebben dit
bedrag binnen 6 jaar weer terugverdiend.

Voordelen voor het milieu
Anno 2018 denken we natuurlijk ook steeds meer aan het milieu. We willen graag een
mooie wereld behouden voor onze kinderen en kleinkinderen. Met het gebruiken van
schone energie leg jij hier alvast de eerste bouwstenen voor. Daarnaast verlagen
zonnepanelen de uitstoot van schadelijke stoffen uit jouw huis. Dit draagt dan ook nog
eens bij voor een gezondere lucht.

Extra waarde voor het huis
Met zonnepanelen investeer je tevens in de waarde van een huis. Sinds 2015 is het
verplicht voor elk huis om over een energielabel te beschikken. Als je over zonnepanelen
beschikt zal dit erg gunstig uitkomen in de eventuele vraagprijs van het huis.