Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Wist je dat je van te veel rommel om je heen, behoorlijk overprikkeld kunt raken? Er wordt zelfs gesteld dat een huis dat vol ligt met spullen, echt voor onrust in je hoofd kan zorgen. Zeker als al die spullen dan ook nog eens ongeorganiseerd rondslingeren, en je iedere dag tijd kwijt bent met het zoeken naar allerlei dingen die je niet meer kunt vinden in de chaos.

Kan jij ertegen?

Sommige mensen hebben er totaal geen last van. Het maakt hen niets uit of hun huis opgeruimd is of niet, ze leven lekker hun leven en maken zich er niet druk om. Anderen denken dat zij er geen last van hebben, maar blijken ondertussen wel last te hebben van de rommel om hen heen. Het geeft hen een bepaalde onrust, ze raken er geprikkeld van, zonder dat ze precies weten waar dat nu van komt. Vaak blijkt de rommel om hen een grote rol te spelen bij het krijgen van dit gevoel.

Daarnaast zijn er ook mensen die van zichzelf heel goed weten dat ze niet goed tegen rommel of onrust om hen heen kunnen. Ze worden er kribbig van, onrustig of voelen continue stress als het niet goed is opgeruimd. In hun huizen zal het zelden rommelig zijn: zij zorgen er meestal voor dat alles netjes blijft, omdat ze weten dat ze zich dan een stuk beter voelen.

Ruim eens lekker op

Juist de groep mensen die last heeft van de rommel, zonder dat bewust door te hebben, kan er baat bij hebben om eens goed aan het opruimen te slaan. Ben jij al een tijdje onrustig, zit je niet lekker in je vel en voelt je huis niet meer zo prettig aan als je zou willen? Dan kan het goed zijn dat jij ook in deze groep valt.

Wat orde in de chaos aanbrengen kan al heel goed helpen om dit gevoel kwijt te raken. Een handige manier om dat te doen, is ervoor zorgen dat alles in je huis een eigen plekje heeft. Dat geldt voor dingen die er berucht om zijn dat zij altijd en overal rondslingeren, denk aan je sleutels of de oplader van je telefoon, maar ook zeker om spullen die je ergens voor langere tijd neer hebt gezet. Een rommelkamer in je huis, zo’n plek die vol staat met spullen maar waar je nooit iets kan vinden, kan echt een doorn in het oog zijn. Los het op door een houten rek, of meerdere, neer te zetten, en alles hier netjes in dozen in op te bergen. Een stellingkast is ook prima, uiteraard. Zorg dat op de dozen goed staat aangegeven wat erin zit, en stapel ook dingen als gourmetstellen en kampeerspullen netjes op in de kasten. Zo krijg je het overzicht weer terug, niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd.

Comments are closed.

Post Navigation

0
0
0
0
0