Toilet wel of niet in de badkamer?

In een badkamer hoort sowieso een wastafel, douche of bad. Maar wat doe je met het toilet? Is het handig om deze in de badkamer te plaatsen of juist niet? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je optimaal van de badkamer kan genieten.

Het lijkt in eerste instantie logisch om het toilet in de badkamer te plaatsen: zo heb je al het sanitair in een ruimte. Maar als je een krappe badkamer hebt of met meerdere personen in een huis woont en één toilet deelt, kan het juist raadzaam zijn om deze apart te hebben. De ideale oplossing hangt helemaal af van jouw wensen, de waterleidingen en de beschikbare ruimte in de badkamer.

Een kleine badkamer

Met een kleine badkamer is het plaatsen van een douche al passen en meten, laat staan dat het toilet ook nog aangesloten moet worden. In een kleine badkamer is het handiger om het toilet apart te plaatsen. Niet alleen om ruimte te besparen, maar ook vanwege de hygiëne en de toegankelijkheid van het toilet.

Mocht je geen aparte ruimte hebben voor het toilet of als er geen aparte waterleidingen mogelijk zijn, dan moet je de ruimte in de badkamer zo efficiënt mogelijk gebruiken. Ruimtebesparende oplossingen zijn bijvoorbeeld een medicijnkastje met spiegel, een wastafelkast met meerdere lades en het combineren van een douche en bad in één. Ook het plaatsen van een elektrische radiator is een aanrader omdat deze ook gebruikt kan worden als ruimtedeler. Dankzij de WTW installatie (warmteterugwinning) is het ook nog eens zuinig qua energie. Zo creëer je op een duurzame manier een douche en wc gedeelte.

Meerdere huisgenoten

Woon je samen met je partner, kinderen en/of een groep huisgenoten? Dan is het zeker aan te raden om het toilet apart te plaatsen. Een ochtendroutine vindt vaak plaats in de badkamer: douchen, scheren of make-up aanbrengen is daar toch het meest praktisch. Tijdens zo’n ritueel wil je niet gestoord worden omdat iemand gebruik wil maken van het toilet. Daarnaast is het ook wel zo hygiënisch om deze apart te plaatsen en wel zo handig als er bijvoorbeeld buikgriep heerst. Een horrorscenario, maar toch wel iets om bij te na te denken.

Voordelen van een toilet in de badkamer

Natuurlijk zijn er ook een hoop voordelen aan het plaatsen van een toilet in de badkamer. Alles is beschikbaar in één ruimte en de badkamer is vaak een stuk warmer dan een aparte wc-ruimte. Het bespaart ook een hoop kosten, zoals verwarming, elektriciteit of waterleidingen. Ook kan het een veiliger gevoel geven als je je kinderen net zindelijk wil maken. Je kunt zo de kinderen gemakkelijker in de gaten houden en ongelukjes voorkomen.

Kortom: het plaatsen van een toilet in de badkamer heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat de badkamer past bij jouw wensen.

Comments are closed.

Post Navigation

0
0
0
0
0