Klussen kan (bijna) iedereen

Ben jij iemand die voor alles dat er in en om het huis gedaan moet worden een klusjesman inschakelt? Of probeer je alles zelf te doen, ook levert dat niet altijd het gewenste resultaat op? Bijna iedereen kan klussen, het kost alleen wat tijd en oefening om het ook op de juiste manier te doen. Geef niet te snel op!

Klussen? Dat kan ik niet!

Alle dingen die we kunnen, hebben we ooit geleerd. Er was niet een specifieke dag waarop we wakker werden, en van het ene op het andere moment opeens konden lopen. Nee, dat kostte maanden aan voorbereiding. Van goed kijken hoe anderen dat deden, op twee benen staan, en het daarna heel voorzichtig zelf proberen. Eerst nog met de hulp van de rand van de tafel, en later heel voorzichtig even los staan. Pas toen dat helemaal goed ging, gingen we voorzichtig proberen het ene voetje voor het andere te zetten, en echt te gaan lopen.

Ging dat allemaal in één keer goed? Welnee! Het ging met vallen en opstaan, letterlijk. Van ervaren hoe het dus blijkbaar niet moet, tot een steeds wat betere techniek om wél op twee benen te blijven staan, en deze zo te bewegen dat er stapjes genomen konden worden.

Om terug te komen op klussen: ook dat is niet iets dat je van de ene op de andere dag opeens kan. Het proces kun je vergelijken met leren lopen. Je kijkt eerst eens heel goed hoe anderen dat doen. Vervolgens begin je heel voorzichtig, het liefst met wat hulp, aan een klus voor beginners. Gaat dat goed, dan kun je de steun langzaam maar zeker afbouwen, en het zelfstandig gaan proberen. Van daaruit kun je het steeds een beetje moeilijker maken voor jezelf, totdat je jezelf een volleerd klusser kan noemen.

Bouw het langzaam op

Bij sommige klussen geldt dat je jezelf of anderen ermee kan verwonden. Het moge duidelijk zijn: ben je nog geen geoefend klusser, dan laat je dat nog maar even aan iemand anders over. Begin eens met het wat eenvoudigere werk. Zorg voor goed materiaal, accu gereedschap is vaak wel zo makkelijk in gebruik, en vervang bijvoorbeeld eens de deurklinken door nieuwe exemplaren. Daar kan weinig mis mee gaan: bij de ijzerwaren zoek je mooie nieuwe klinken uit, en hop, aan de slag. Gaat dat goed? Dan zoek je een volgende, wat lastigere klus op. Eerst weer even afkijken hoe anderen het doen? Dat kan tegenwoordig heel goed online, waar tal van filmpjes met voorbeelden van allerhande klussen te vinden zijn.

Comments are closed.

Post Navigation

0
0
0
0
0