Meer over 3D laserscanning en 3D modelleren

Deze technieken hebben veel invloed op verschillende sectoren. Maar wat is er mogelijk met 3D laserscanning en 3D modelleren en binnen welke branches? Daar gaan we nu wat dieper op in, en dan weet je snel wat Unite2build voor een bedrijf kan betekenen.

Bouw en architectuur sector

3D laserscanning kan worden gebruikt om de bestaande staat van gebouwen nauwkeurig vast te leggen voor as-built documentatie, wat handig is voor renovatieprojecten. Maar binnen deze sector is ook BIM (Building Information Modeling) een goede keuze, want zo kunnen de verzamelde gegevens uit laserscans worden gebruikt om gedetailleerde BIM-modellen te maken, waardoor ontwerpers en bouwprofessionals een virtueel inzicht krijgen in het project.

De sector industrie en productie

Binnen de productie branche kan 3D laserscanning worden toegepast voor het meten van nauwkeurige dimensies van onderdelen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Dankzij de 3D-modellering kunnen fysieke objecten worden gereproduceerd en aangepast worden door het digitale ontwerp te creëren.

Medische sector

3D-modellering kan worden gebruikt om aangepaste protheses en orthopedische hulpmiddelen te ontwerpen op basis van scans van het lichaamsdeel. Voorafgaand aan complexe chirurgische ingrepen kunnen 3D-modellen van organen en structuren worden gemaakt voor gedetailleerde planning. Dit kan dus veel tijd besparen en in de medische sector zijn ze dan ook erg blij met deze ontwikkeling.  

Archeologie en cultureel erfgoed

Bij archeologie kan het ook een goede keuze zijn, want 3D-modellering wordt gebruikt om digitale replica’s van archeologische artefacten te maken zonder het origineel aan te raken. Voor restauratieprojecten van historische gebouwen en kunstwerken wordt het ook gezien als een meerwaarde om deze technologieën te gebruiken.

Energie en infrastructuur

In de olie- en gasindustrie wordt 3D laserscanning gebruikt voor het in kaart brengen van complexe installaties en leidingnetwerken. Maar het wordt ook gebruikt voor het monitoren van de gezondheid en veiligheid van bruggen, dammen en andere infrastructuur.

Milieuonderzoek

Binnen de studie van ecosystemen kan 3D laserscanning worden gebruikt om het terrein en de vegetatie in kaart te brengen. Maar ook kan het gebruik van 3D-modellering ingezet worden voor het modelleren van terreinen en waterstromen voor overstromingsvoorspelling.

 

Comments are closed.

Post Navigation

 
0
0
0
0
0